Medicul Radu Țincu avertizează că persoanele deja vaccinate anti-COVID ar putea să-și piardă imunitatea: „Campania nu trebuie să se întindă pe o perioadă lungă de timp” (EXCLUSIV)

Medicul Radu Țincu avertizează că persoanele deja vaccinate anti-COVID ar putea să-și piardă imunitatea: „Campania nu trebuie să se întindă pe o perioadă lungă de timp” (EXCLUSIV)
Publicat: 28/01/2021, 21:30
Actualizat: 28/01/2021, 21:46

Noua tulpină de coronavirus creează îngrijorare la nivel mondial, după ce OMS susține că varianta britanică de coronavirus este prezentă în cel puţin 60 de ţări şi teritorii. Deși state precum Suedia, Germania, Anglia au prelungit restricțiile, țara noastră le-a  relaxat, iar următorul pas este redeschirea școlilor pe 8 februarie.

Radu Țincu, medic primar la Terapie Intensivă, la Spitalul Floreasca, a explicat într-un interviu pentru GÂNDUL de ce campania de vaccinare trebuie să fie finalizată până în toamnă, dar și care sunt pericolele în contextul noii tulpini britanice. Cât privește situația de la ATI, medicul spune că este în continuare îngrijorătoare, în contextul în care avem peste o mie de pacienți zilnic în secțiile de terapie intensivă.

Medicul Țincu: „România habar nu are la acest moment care este rata de circulație a acestei noi variante virale”

Măsurile s-au relaxat dintr-un singur motiv. Datele pe care autoritățile române le dețin sunt incomplete. Discutăm de numărul de teste zilnice care a determinat un număr mai mic de pacienți identificați pozitivi, deci avem un deficit de testare și un deficit de imagine asupra evoluției pandemiei. Pe de altă parte, în ceea ce privește incidența de circulație a noii variante virale, România habar nu are la acest moment care este rata de circulație a acestei noi variante virale despre care știm că are o contagiozitate cu până la 70% mai ridicată, iar dacă ar fi să luăm în calcul declarațiile premierului britanic Boris Johnson, aceasta are și o mortalitate mai mare cu 30%”, explică medicul ATI.

Radu Țincu: ”Virusul poate suferi în orice moment o nouă mutație”

„Din punctul meu de vedere, aeastă variantă virală circulă în comunitatea românească și este mult mai răspândită decât numărul pacienților identificați. Peste 95% dintre ei sunt persoane care nu au călătorit în afara țării, așadar, asta ne confirmă că îmbolnăvirea a avut loc pe teritoriul țării, ceea ce confirmă că avem o transmitere intracomunitară. Vaccinurile sunt eficiente împotriva noilor variante virale, lucru demonstrat nu doar de producători, ci și de studii independente realizate de cercetători externi companiilor producătoare. Ceea ce trebuie să înțelegem este că aceste noi variante virale care apar sunt extrem de periculoase pentru că în orice moment virusul poate suferi o nouă mutație care să afecteze tocmai proteina de suprafață pentru care au fost create aceste vaccinuri. Campania de vaccinare nu trebuie să se întindă pe o perioadă foarte lungă de timp. Cu cât prelungim campania de vaccinare, cu atât virusul va încerca să găsească căi de scăpare în fața sistemului nostru imunitar”, spune medicul.

Deși avem doar opt cazuri confirmate cu noua tulpină, medicul Țincu spune că nu știm care este incidența de circulație a acestei tulpine deoarece nu se fac secvențieri genomice: „ Marea Britanie spre exemplu, din aprilie până în prezent a realizat 70.000 de astfel de secvențieri genomice și săptămânal, Guvernul Britanic este informat cu privire la rata de circulație a acestei noi variante virale. În România nu am depășit 20-30 de secvențieri genomice”, atarge atenția medicul.

Pacienții internați la ATI

De câteva săptămâni de zile avem o scădere semnificativă al numărului de pacienți pozitivi, am ajuns la 2.000 si ceva de pacienți zilnic. Acest lucru nu a determinat o scădere proporțională a pacienților din terapie intensivă. În continuare sunt peste 1000 de pacienți care au nevoie de reanimare ceea ce arată  în mod clar că în comunitate avem un număr mai mare de pacienți care nu sunt cuprinși în aceste statistici zilnice. Într-adevăr, comparativ cu săptămânile trecute, se simte o scădere a presiunii pe sectorul de terapie intensivă, însă această scădere nu reflectă și nu este concordantă cu numărul de pacienți diagnosticați zilnic, explică medicul Radu Țincu.

Persoanele vaccinate în ianuarie ar putea rămâne fără imunitate până la finalizarea campaniei

Cât privește  campania de vaccinare la nivel național, medicul Radu Țincu avertizează că această campanie trebuie finalizată până în toamnă, astfel există șansa ca cei vaccinați în luna ianuarie să nu mai aibă imunitate la sfârșitul campaniei de vaccinare.

Avem rezultate bune și suntem în prima parte a clasamentului european, cu un grad de imunizare bun. Într-adevăr există această problemă a livrării numărului de doze care ne întârzie campania de vaccinare. Ceea ce este într-adevăr important, este să finalizăm campania de vaccinare în România undeva în lunile septembrie-octombrie, pentru a ajunge la acel grad de 70% imunitate colectivă. Sunt două elemente importante. Un element este legat de faptul că există riscul să apară noi variante virale, să apară o mutație care să facă ineficiente vaccinurile existente, iar pe de altă parte, noi nu știm cu exacitate cât avem imunitate post-vaccin. Știm că există minim șase luni, dar nu știm cât durează maxim. Pentru a avea o campanie de vaccinare eficientă care să stăpânească pandemia, trebuie să ne asigurăm că încheiem această campanie de vaccinare cât timp persoanele vaccinate au imunitate. Dacă nu finalizăm această campanie de vaccinare pe perioada de imunitate, este posibil ca o persoană care a fost imunizată în ianuarie, să nu mai aibă imunitate atunci când am finalizat campania în mode real. În acest caz, persoanele vaccinate la început, vor trebui revaccinate.”, explică medicul primar ATI Radu Țincu.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce spune Adrian Năstase despre Călin Georgescu: Ideile lui sunt asemănătoare cu cele de acum...
Ce vrea să desființeze Călin Georgescu, dacă ajunge președintele României: „Este umilitor pentru naţiunea română!”
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ștefan Mandachi își cere scuze după ce l-a susținut și votat pe Călin Georgescu: „Am...
Călin Georgescu spune că sucurile conțin „nanocipuri care intră în tine ca într-un laptop”
Cine e omul care i-a adus succesul lui Călin Georgescu. Câte milioane de euro a...
Cu ce se ocupă, de fapt, Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu: „Asta mi-a zis...
Cât costă burgerul Dubai în restaurante. Preparatul de lux cu fistic şi cataif, noul trend
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
Cine este femeia din Cluj, în vârstă de 50 de ani, găsită fără suflare în...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Ce mașină a mai primit David Popovici? Printre cele mai fiabile branduri de pe piață...
Ce spune presa britanică despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor: „A...
A fost pornit cel mai important proiect de FUZIUNE al secolului!
Călin Georgescu a anunțat România. Planul șoc: Declaraţie de război, dată ţării întregi
Documentul care aruncă totul în aer. Ce a făcut Călin Georgescu în 1993
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
VIDEO Este Jador copilul preferat al mamei sale? Artistul mai are încă trei frați! "Eu...
Dorian Popa, condamnat la închisoare! Instanța a emis decizia finală
BANCUL ZILEI. Bulă începe să presteze ca gigolo. Pune preţurile pe uşa locuinţei: - Pe...
Răcirea misterioasă a planetei Uranus, în sfârșit explicată! Ce se întâmplă cu gigantul de gheață?